Commercial Office Building

Case study for office building

The brief required a state-of-the art office Headquarters building for the regional base of a large European packaging manufacturer.

The setting is a former air-base in rural Norfolk and the land available for development and additional car parking away from the main manufacturing buildings necessitated further encroachment into open countryside.

This was compensated for by improving traffic flow into and out of the site, separating cars from HGVs with a new gatehouse control and landscaped and screened surroundings.

The configuration of the building, with open plan offices to the ground floor and individual offices, conference and lecture rooms on the first floor required natural light to penetrate deep into the building. This was achieved by a series of slender, balconied atria either side and to one end of the central core and all accessed by open balconied walkways.

Police Station

Case study for emergency services – New police station

West Norwich Operational Deployment Base (ODB) in Earlham provides enhanced facilities for a wider range of police services extending from the city centre to the University based on a single site. Design and delivery was led by Michael Spicer whilst a Principal with NPS.

The new building also functions as a communications centre with a secure public lobby and meeting room and provides 26 car parking, 16 secure cycle, 4 motorcycle and 2 ambulance parking spaces.

Housing in Holt

Case study for New Housing

Character Properties brief for 21 new houses on a prominent corner site (formerly a Home for the Elderly) in Holt, North Norfolk required a general mix of housing – bungalows, semi, detached and terraces for private sale with a small number required for affordable rent.

Michael Spicer’s design and Steven Cliffe’s execution is intended to be established in appearance, using a variety of traditional materials and details reflecting the typical grain, character and proportions of  houses and cottages in North Norfolk.

 

 

Jubilee Fire Station

Case Study for Emergency Services – New Fire Station

The new Jubilee Fire Station at Carrow, situated off Martineau Lane, replaced the 1930s Bethel Street Station in the centre of Norwich to complete a strategic rationalization with three stations around the ring road.

A contemporary design, led by Michael Spicer at NPS, attached to a former public House within a Conservation Area and which had to be incorporated and now provides training and conference facilities.

The two-storey station has an improved training tower and houses a heavy rescue pump, personnel quarters and administration facilities. It also houses a swift water rescue team to enhance flood responses and also serves as a base for the East of England Ambulance Service NHS Trust.

 

Barn Conversion

Case study for Barn Conversion

Hall Farm Barns – a substantial complex of former farm buildings previously attached to Ketteringham Hall which was acquired after a fire damage rebuild, by the Boileau family in 1836.

Having fallen into disuse and disrepair, the farm buildings were acquired by my clients in 1998 and over a period, were faithfully renovated and sympathetically converted into three substantial dwellings, with the minimum of new build restricted to 2 garage blocks constructed from salvaged materials.

Particular attention was given to the retention of existing openings and the avoidance of new and designing the internal domestic planning around them.

Maximum advantage was made of open planning and the large spaces that could be created internally, with living spaces inter-connecting with the minimum of corridors and circulation areas.

Here, underfloor heating is used to its maximum potential, supplemented by radiators to first floors together with high levels of roof insulation and insulated internal dry lining.

Significant characteristics and features such as the distinctive crow-stepped gables on the two main barns and their central full height volumes were restored and retained within the design as were the single storey connecting wings (formerly cattle sheds) and courtyards providing private external spaces.

Cavell Primary and Nursery School

Case study for Cavell Primary and Nursery School

Cavell Primary and Nursery School was Designed by Catherine Read whilst working at NPS, this replacement new school project won an NAA Craftsmanship Award in 2005. The main contractor was JS Hay Ltd.

It replaced a tired but much-loved 1930s school building, considered unsuitable for modern teaching.

Key to project success was the level of engagement in the development of the project by the end-users and the ethos of partnering with the Constructor team.

Churchill Park Special School

Special School Case Study 

In addition to our mainstream school design experience we have experience of special school (SEN) provision both in design and technical advisory roles.

Churchill Park Complex Needs Special School in Kings Lynn, Norfolk caters for 150 children with special educational needs aged 3-19 years. Designed by Michael Spicer whilst a Practice Principal at NPS, this complex needs special school was completed in 2010 and opened by The Countess of Wessex.

The project involved widespread community consultation in bringing together two existing schools onto one site with a state-of-the-art school.

Norwich Bus Station

Case study for Norwich Bus Station

Completed in 2005 to a design by Michael Spicer whilst a principal architect at NPS Property Consultants Ltd. It replaces dilapidated and outdated buildings with a modern interchange and travel centre providing a new gateway for the City of Norwich. It has won numerous prestigious awards for both design and technical excellence.

Michael Spicer began design work on a feasibility study for a new bus station for Norwich whilst working as an independent Consultant Architect and when he joined NPS Property Consultants Ltd. as a principal in 2003, continued as lead architect to completion. This project has won a number of design awards including the SCALA Civic Building of the Year in 2006. It has been likened to a spaceship having landed in the city!

Recognition & Feedback

All feedback provides a platform for continuous improvement when judged against the benchmark of a high quality professional service. Recognition and client satisfaction are measured by successful project achievements and positive endorsements.

Over many years, projects we have designed, led and delivered, have received recognition for their design and technical excellence – not just for our company, but for the teams involved and also ourselves. This has resulted in a number of awards and some very positive feedback from clients, end users, cabinet members, councillors and other organisations.

Attleborough Community & Enterprise Centre

Case Study for Attleborough Community & Enterprise Centre

Attleborough Community & Enterprise Centre Designed by Michael Spicer whilst a Principal at NPS involved refurbishment of an existing 16th Century timber-framed building, demolition of outbuildings and the construction of a contemporary extension to the side and rear to provide an up to date inclusive facility fitted with the latest technology.

The new building is a prominent “gateway” to Attleborough within a Conservation Area opposite the church. Planning requirements necessitated archaeological monitoring and historic building recording throughout the demolition, excavation works and structural repair to the existing building.

Older posts «

» Newer posts